Sysmän Kotieläinkahvilan KaritsaBurgerit
PIHVIT
500g suomalaista karitsan jauhelihaa (joko rasvaton tai yli 20% rasvaa sisältävä)
1kpl vapaan kanan (luomu)kananmuna
1kpl suomalainen (luomu)sipuli pieneksi silputtuna
1kpl suomalainen (luomu)valkosipulin kynsi (maun mukaan)
1tl mustapippuria
1tl suolaa
1tl kuivattua minttua
2tl Sambal Olekia (maun mukaan)
4tl soijakastiketta
1dl ekstra neitsyt oliiviöljyä (jos rasvaton jauheliha)
3tl dijon sinappia
3tl murskattua inkivääriä (valmis murska tai valkosipulipuristimella tuoreesta)
noin 100g Jukolan Aito cheddaria pihvien sisälle (maun mukaan)
Paistaessa pihvin päälle suolaa (maun mukaan)
TEE NÄIN: Kaikki aineet kulhossa hyvin sekaisin. Älä kuitenkaan "vaivaa" liikaa, ettei rasva erotu. Anna valmiin massan vetäytyä vielä jääkaapissa muutama tunti. Taputtele kostutetuilla sormilla noin 50g massaa ohueksi lätyksi leivinpaperin päälle. Lisää juusto keskelle ja laita toinen noin 50g pihvilätty päälle. Nipistele pihvin reunat kiinni ja muotoile vielä sopivaksi. Jos käytät rasvaista jauhelihaa, niin paista kuumassa grillissä tai parilalla molemmin puolin ruskeaksi ja lisää paistamisen aikana pinnalle hieman suolaa.
HUOM. Käytettäessä rasvatonta (Korven Karitsan) jauhelihaa. Lisää pihvimassaan ohjeen mukaan oliiviöljyä ja paista grillissä tai kuumalla valurautapannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin ruskeaksi. Lisää paistamisen aikana pinnalle hieman suolaa.
KASTIKE
1purkki kermaviiliä
1/2dl täysmajoneesia
1/2dl sweet chili -kastiketta
3tl mietoa (esim. Turun) sinappia
3tl piparjuuritahnaa
1kpl valkosipulinkynsi murskattuna
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
1dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
TEE NÄIN: Sekoita kaikki aineet kulhossa. Anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai vähintään kolme tuntia.
SÄMPYLÄT
2,5 dl vettä
3 rkl Lapinlehmän maitoa (tai maitokermaseosta)
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua huoneenlämpöistä voita
noin 8 dl vehnäjauhoja
Lisäksi 1 kananmuna +hiukan maitoa voiteluun
TEE NÄIN: Lämmitä maito-vesiseosta hieman, sekoita joukkoon hiiva ja sokeri. Anna seistä noin 5 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula maitoseoksen joukkoon. Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella reilu 5 minuuttia tai käsin noin 10 minuutin ajan. Kohota taikinaa liinalla peitetyssä kulhossa noin 2 tunnin ajan (kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi). Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle ja tee taikinasta varovasti 7-8 pyöreää sämpylää leivinpaperille. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan, tai kunnes ovat sopivasti kohonneet. Kuumenna uuni 200 asteeseen, laita uuniin vesiastia. Voitele sämpylät muna-maitoseoksella, koristele halutessasi seesaminsiemenillä. Paista noin 15 minuutin ajan uunin keskitasossa, kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita. HUOM. kohotus on yksi tärkeimistä vaiheista, älä oikaise siinä!
HAMPURILAISTEN KOKOAMINEN
Laita pihvit ja halkaistut sämpylät grilliin (pannulla paistettaessa paahda sämpylät esim. leivänpaahtimessa). Ota sopivan paahtuneet sämpylät lautaselle ja levitä molemmille puolikkaille hampurilaiskastiketta. Nosta ohjeen mukaan sopivan kypsäksi paistettu pihvi alemman sämpyläpuolikkaan päälle. Lisää pihvin päälle suolakurkkusiivuja ja salaatinlehti. Aseta toinen sämpyläpuolikas kanneksi. Avaa lasipullocokis ja ala survoa valmista hampurilaista ääntä kohti,
eli hyvää ruokahalua!